Տնտեսական

Կառավարությունը պետք է աջակցի շաքարի ճակնդեղ արտադրողին ու վերամշակողին

Շիրակի մարզի համայքներում շաքարի ճակնդեղն այժմ  մշակվում է, որպես անասնակեր, այն էլ քիչ քանակությամբ:

Ճակնդեղի մշակությունը դաշտավայրի մյուս մշակաբույսերի համեմատությամբ ավելի ծախսատար է և աշխատատար:

Մարմաշեն համայնքի ղեկավարը նոր մոտեցումներ է առաջարկում շաքարի արտադրությունը վերականգնելու համար:

Նոր աշխատատեղեր ստեղծելու և զբաղվածության մակարդակը բաձրացնելու նպատակով Շիրակի մարզում տարիներ առաջ բացվեց շաքարի  գործարանը, որով կառավարությունը  նպատակ ուներ  վերականգնելու շաքարի ճակնդեղի մշակությունը:

Սկիզբը խոստումնալից էր, իսկ ընթացք՝ անբարեհաջող: Շաքարի ճակնդեղի մշակությունից գյուղացիները եկամուտ չունեցան՝ բերքի մթերման ցածր գնի պատճառով, 1 կգ-ը մթերվել էր սկզբում 25, ավելի ուշ՝ 40 դրամով: Գյուղացիների հաշվարկով 1 հա-ի  դիմաց տարեկան ունենալու էին 150000-200000 դրամ եկամուտ, ինչը ձեռնտու տարբերակ չէր:

«Ծախսն ու չարչարանքն ավելի շատ է, քան եկամուտը»:

Մարմաշեն համայնքի ղեկավար, նախկին գործարար Կարեն Արշակյանը հողերի  մշակման արդյունավետությունը  բարձրացնելու, ինչպես նաև շաքարի ճակնդեղի արտադրությունը  վերականգնելու համար  նոր առաջարկ ունի՝ սուբսիդավորել   գյուղացիական տնտեսություններին ու վերամշակող ձեռնարկություններին:  Ըստ նրա  կառավարությունն այս կերպ կաջակցի գյուղացուն բարձր գներով  մթերել շաքարի ճակնդեղը:

1 հա ճակնդեղի միջին  բերքատվությունը 40ցենտներ է: Սպիտակ  ճակնդեղը, բացի շաքարի հումքից նաև  շատ արժեքավոր անասնակեր է: Շիրակի մարզի  գյուղացիները տնամերձ այգիներում հիմա էլ են ցանում, բայց  ոչ մեծ քանակությամբ:

Խոշոր անասնապահական ֆերմաները գյուղացիական տնտեսություններից շաքարի ճակնդեղը գնում են  1կգ 50 դրամով:

Շիրակի դաշտավայրի սեփականաշնորհված հողերում հիմա մշակում են հացահատիկային մշակաբույսեր, կարտոֆիլ, գազար, բազուկ, կաղամբ: Եթե տարին չորային է լինում, ապա բերքն անորակ է դառնում և  օգտագհործվում, որպես անասնակեր:

Back to top button