Հասարակություն

Բալանսավորո՞ւմ, թե՞ նվազեցում. դատապարտյալների դատապարտյալներին հատկացվող սննդի չափաբաժինները վերանայվել են

Կառավարությունը  վերջին որոշումներից մեկով վերանայեց  դատապարտյալներին հատկացվող  սննդի չափաբաժինները:  Որոշումը միանշանակ չընդունվեց և քննարկումների առիթ դարձավ: Իրավապաշտպանները կարծում են, որ սննդի քանակն ու որակը քրեակատարոողական հիմնարկներում ամենախնդրահարույց  հարցերից մեկն է ու ավելացնելու փոխարեն կառավարությունը գնում է նախատեսված չափաբաժինները նվազեցնելու ուղղությամբ: Կառավարությունը փոփոխությունը ոչ թե նվազեցում, այլ  բալանսավորում է որակում: Պատասխանատուներն ասում են ՝ սնունդն ավելի բազմազան ու առողջարար  են դարձրել:

 

Օրական 500 գրամ հաց,  15 գ կարագ,  2 օրը մեկ՝  90 գրամ   միս ու  25 գրամ պանիր , ամսվա մեջ 6 անգամ՝  ձու: Սրանք հիմնական սննդատեսակների օրական նվազագույն չափաբաժիններն են, որոնք սահմանել է կառավարությունը  բանտարկյալների համար:   Նոր որոշումը որոշ   չափաբաժիններ  նվազեցրել  է,  որոշները՝ ավելացրել: Որոշում կայացնողներն ասում են ՝ բալանսավորել են սնունդը,  հաշվի են առել առողջապահության ոլորտի մասնագետների ցուցումները, նաև ՝սեզոնայնության գործոնը: Օրինակ նախատեսել են, որ հացի ու մակարոնեղենի փոխարեն մինչև հոկտեմբեր բանտարկայլների ճաշացանկում պետք է ավելանա  բանջարեղենի չափաբաժինը:

«Օրինակ, 2017-ին նախատեսված է ձեռք բերել 30 հազար կիլոգրամ բանջարեղեն, որը նախկինում չի եղել, կամ ձուն, որը նախկինում տրվում էր միայն անչափահաս կամ հիվանդ դատապարտվածներին, հիմա  բոլորին ՝ ամսական 6 հատ»:

Արդարադատության նախարարության  քրեակատարողական վարչության նյութատեխնիկական ապահովման բաժնի պետն  այս օրինակով հիմնավորում է, որ փոփոխություններն ավելի  բազմազան ու օգտակար են դարձրել սնունդը: Արմեն Հակոբյանն ասում է՝  հաշվի են առել  միջազգային, օրինակ Ռուսաստանի Դաշնության փորձը  և առողջապահության ոլորտի մասնագետների ցուցումները: Քրեակատարողական հիմնարկներում  հասարակական վերահսկողություն իրականացնող դիտորդներն այլ բան են ասում ՝ իրենց համարյա բոլոր զեկույցներում նշել են, որ քրեակատարողական հիմնարկներում խնդիր է տրամադրվող սննդի որակը: Խմբի անդամ Ռուբեն Սարգսյան:

«Խնդիրը տրամադրվող հացի քանակը չէ, խնդիրը սննդի որակն է, որից դատապարտյալները համատարած դժգոհում են ու մեզ հետ զրույցներում նշում, որ ուտելու բան չէ»:

Պետական բյուջեից  յուրաքանչյուր ազատազրկվածին ուղղվում է օրական 6240 դրամ է ուղղվում:  Այդ գումարից սննդին հատկացվում է  օրական մոտ 700 դրամը:  Թե ինչպես՝ փաստաթղթերով մի բան է, իրականությամբ մեկ այլ բան՝ ասում է դիտորդական խմբի անդամ Ռոբերտ Ռևազյանը:

«Մեր դիտարկումներից հասկացանք, որ կա հիմնարկ, որտեղ ճաշացանկի հիմնական բաղադրիչը շոգեխաշած կաղամբն ու կարտոֆիլն են: Շաբաթվա 6 օրը նախաճաշին, մի օրը կարող էր երեկոյան լինել»:

Ռոբերտ Ռևազյանը հենց սննդի որակով և կրկնվող ճաշացանկով է բացատրում այն հանգամանքը, որ դատապարտյալներից շատերը հրաժարվում են տրամադրվող սննդից ու սպասում իրենց հարազատների հանձնուքներին:
Ըստ նրանց դիտարկումների՝  կան քրեակատարողական հիմնարկներ, որտեղ  դատապարտվածների 70 տոկոսը հրաժարվում է տրամադրվող սննդից և օգտվում դրսից բերված սննդից: Հանուն արդարության նշում են, որ քիչ դժգոհություն են լսել Գորիսի և Արմավիրի ՔԿՀ-ներից:

Որ հանձնուքներ հանձնելու հերթ է, հնարավոր է համոզվել կարճ այցելությամբ էլ:

Հանձնուքների վերաբերյալ  պաշտոնյաների  վիճակագրությունը դիտորդների նշած թվերի հետ չի համընկնում: Քրեակատարողական վարչության իրավաբանական բաժնի պետ Տիգրան Սահակյանն այս վիճակագրությունն է նշում:

«ՔԿՀ-ներում ամեն օր գրանցվում է մոտավորապես 100 հանձնում, ունենք 3800 դատապարտյալ: Այսինքն, հանձնուք ստացողները ամբողջի  9 տոկոսն են, մնացածը օգտվում են մեր սննդից»:

Ռեստորանային սնունդ չի  տրամադրվում, բայց բոլոր նորմատիվները պահպանվում են՝  վստահեցնում  են արդարադատության նախարարության ներկայացուցիչները: Նաև մի այսպիսի հիմնավորում նշում՝  խոհարարները նույնպես դատապարտված անձիք են, և նրանց պատրաստած սնունդը թեկուզ բանտային բարքերից ելնելով  չի կարող անորակ լինել:

Back to top button